Friday, December 23, 2011

Mak Tok ad surprise!


Haa.. tak tau, Mak tok dah merajok.

Puncanya. Aku lama xbalik kampong.

Erk!

Hurm.. bukan tak nak balik Mak Tok, tapi.. Etty ada misi dengan mama, plan dengan adek2, kawan2, ada program seminggu.. ada... *ok, aku mmg byk alas an*

Kesimpulannya, wajar Mak Tok ambil hati dengan aku yang da genap sebulan di rumah but still xd planning nak balik kg. Huuu..

Berfikir.. berfikir.. dan berfikir..

Lastly, aku decide nak balik kg esok dengan Kak Sal since dah xd chan (peluang in Kedah loghat) nak balik dah after this till January. Kalau aku tunggu akhir Jan baru nak balik, haish.. agaknya Mak Tok pun da xnak aku balik kui kui.

Kalau diberi pilihan, aku nak sangat balik dengan Hanif, adek aku yg d Cyberjaya. But then, dy ad exam this Tuesday. So, mcm kejam la pulak nk ajak dy join sama. Kang, biler nk study after letih driving sume kan.

So, I am going back, perhaps, tomorrow evening or night, together with Kak Sal and her friend. At first, my parent macam reluctant nak lepas since we will be driving back, but guess that’s the only choice left. Tiket bas and train dah habis due to Christmas and balik nnt, insyallah, akan travel back dengan train. *hoho excited! Xpernah naek train*

From KL, aku transit di Kulim, overnight rumah Kak Sal sebab esoknya, rumah dy ad kenduri kesyukuran and after than, balik Baling dari Bukit Mertajam, BM by bus for sure. *nak naek ap lg kan*. Part nie aku cuak, the environment is quite unpredictable. =( Sesampai di baling, will take cab ke rumah. Malas nak susahkan Mak Tok or Wan, datang ambil di pecan. Owh ye, plan nak buat surprise kat Mak Tok.

“Mak Tok! Tadaaa! Etty balikkk! Terkejut x? Hepi x?”

Tapi..

Kang Mak Tok, xd.. naya aku! Tak pasal2 kne tunggu la luar rumah or kene dudok rumah Mak Long (Mak sedara) di tepi sungai. So, nak bgtau ke x ye? Any suggestion? (“_ )?

Sabtu, Ahad, Isnin...

Isnin petang, guess dah kene bertolak ke Kulim/BM *aku x sure* semula since naek train kat sana. This part, I really pray for a smooth journey. Taxi owh taxi, muncul la dikau tepat pada masanya ok. Kang, xbalik sy ke KL. Wuwuwu..

Ok dah jam 1. Need to wake Kak Sal up. She needs to finish her power point for tomorrow and me as well, must off to sleep!


balik kapung ramai2..di brissie!



And kamu, insan hilang laptop. Tabah la ye. Boley start menabung balik. Insyallah sikit-sikit lama jadi bukit kan? Kalau perlu tabung baru, let me know. Boley belikan =)


Owh malasnya nak packing lagi.. (=.=)’


* sila tukar 'aku' kepada 'saya'

Tuesday, December 20, 2011

someone far far away..


I just need a kick start to start posting entry again.

So, bet that I shall start with a good news that I have just now.

Someone far far far away is coming back..

Hehe..

And I am expecting her to come back safely, beautifully as usual as I am gonna meet her soon!

We have been busy with our own stuff and hardly have time spent together. Only few hours to update each other stories and of course, I need more time!

Hmm..and..

So many things happen. I will just wait and hope that I can have her word, that she will try her best to fly back home.

Do pray for her too k.. she means world to me =) seriously.



and I miss her, miss hyun bin as well!



Saturday, October 22, 2011

i start to miss it again..

I was about to get serious into my stuff (esaimen) when this silly ad suddenly popped out!

It was New Zealand road trip promotion.

Grr.. I searched for the ‘close’ button but could not find it.

You know. It was only few weeks since I recover from my NZ fever.

Mukhayyam (camping) that I had with beautiful fellas somehow fade the NZ memories a little bit but now, here it comes again, provoked by those tempting ads. Making me start to going through the lala lane~ scrolling hundreds winter trip pictures and lovely videos. Owh owh...

I start to miss it again... huu




From Christchurch we drove to Queenstown. Only seven of us and the loyal tarago (estima). Stopping by some lookout points and exceeding the speed limit. Breathtaking views I would say and Epik high kept me company =)

Alhamdulillah for such beautiful memories..


I shall proceed with my works

=)



i just want to be there once again



Thursday, October 13, 2011

blues


Baru nie usha design/ template wutsoeve blogger n found out that blogger dah ad template ala2 tumblr. Cewah blogger... tiru tumblr eh?

Aku pown try la jugak preview blog nie gune template baru. Hmm mmg cun tapi aku sayang background skrg lagi kowt. Flowery. =)


Right now..

M listening to Guardian Angel..

And scanning men from mars, women from venus.

I know, it’s totally ridiculous to read such book now. But..

Hmm escapism i would call it..


Tata.



Tuesday, September 27, 2011

selagi bernyawa kau tidak mati



6 50 pm.

Gembira rasa direntap. Aku pasrah dan aku redha.

Melayan mood yang tiba2 switch 360. Dari best ke xbest langsung. Aku nak coret2 apa yang jadi hari nie. Hurm.

Aku bangun agak awal. Walaupun aku punya alas untuk gundah, namun aku biasa2 sahaja. Memulakan hari dengan ceria. Ju, awal2 lagi dah ke CLV, turn dy masak lunch untuk adek2 yang berprogram. Erm hari nie Ju sakit2. Efek naek kuda semalam. Aku? Aku Alhamdulillah ok. Tak ada apa2 kesan. Aku larang Ju kluar, takowt bertambah2 sakit. Tapi Ju degil. Dy cakap, dy dah janji. So, aku ok. Fine~ sakit karang, jangan jerit2.

First place aku tuju.. dapur! Lapar. Semalam just minum Milo b4 tdo. And.. aku berkobar kobar2 nak masak. Usha2 bahan basah. Hm.. just ad isi ayam, mushroom and potatoes. Nak xnak, aku masak spaghetti je la. Tengah potong2, aku tringat something. Solat dhuha. Aku xsolat lg. Bersalahnye, dok sesaje, xbuat ap, tp xsolat. Huu. Tapi aku habiskan jugak cincang2 bahan2 masak. Nnt tros masak j. Senang.

Aku pilih2 baju, yang senang nak sental n cepat kering, aku rendam dalam baldi. Once dah rendam , mesti kena basoh. Aku xminat biar baju yg direndam, tinggal lama2. Balance, aku lipat2, pack dlm bag, bajet nk basoh d CLV ptg nnt. Then, baru aku dhuha dan mandi. Syampoo byk2. Start j musim panas, rambut dah jadik one kind. Mintak selalu di cuci. Lepas semua2. Baru aku memasak dengan aman.

Sambil2 tu aku kol farahin. Kol wanie. Diskus isu sape nk anta Kak Ain ke epot. Dy da nak balik NC. Isu nie dari semlm lagi, just wanie tdo awal xsempat diskus, aku lak, xbngun cukop awal untuk sambung balik diskus. Selang2 nk kol org tu, aku sempat la tercairkan senduk (kne api) and tersepak peti ais (sakit nk mati). Ergh! Sabo je lah. Aleh2, wanie ckp dy nk amek aku kat umah otw nk hantar Kak Ain. So aku, ok~ Ju plak kol, ckp dy xleyh temankan aku drive ke epot, tapi awal2 lg dah setel isu tu. Aku tnya, xnk tunggu wanie ke ju, bley balik naek kereta, tapi dy xnk. Dah xthn katanya, sakit. Nak balik.

Aku pown continue la melahu depan laptop. Usha2 blog Muharikah.com. Lama aku xmenjengah ke sini. Banyak cerita2 yg aku xupdate. Maka lambakan entri menanti untuk di baca and semuanya best2. Satu2 kena dengan jiwa kacau aku. Aigo~.

*Msg masok*

From farahin. Dy mintak orang2 yg berkenaan, g jenguk adek2 d CLV. At least. Erk! Aku la tu.. tapi aku cam degil sket. Fikir punya fikir, macam mana nk pergi tanpa perlu tdo d sana. Satu j cara. Xyah pergi. So aku pown xpergi. =.=’ Msg farahin pown aku xreply. Huu. Aku pown terbayangkan muka adek2 aku. Akma, nafis, lala dan izni. Argh. Rindunya mereka yang semangat. Tapi xnak pergi CLV. Aaaa.

Ju pulang..

Tara! Ju bagi aku sampul. Yes! Akhirnya. I’ve been waiting for it! Surat dari Msia. ‘datin ezaty’ tgk mcm nie, aku da tau sape bg. Yeay2 ada macam2. Sori kak sal, say abaca j semua yg ada, xikowt perintah anda. Hehe rasa mcm balik ke skola. Jangan marah. Hepi sangat! Up n go tros mud. =)

Macam biasa, aku xlapar. Tapi bila ju ajak, aku pown join lunch dengan dy. Makan spaget aku masak tadi. Lepas makan, ju ajak carik ranting kayu yang kitorang kena carik for mukhayam. Ranting untk cucok marshmallow, bakar sket b4 makan. Best kan? Semalam kitorang plan nk carik area park dekat rumah, tapi cancel di sebabkan aku on phone dengan mama n kak sal terlebih lama. Deng! Salah aku. Tapi hikmahnya kitorang carik area rumah j since rumah aku nie rumah sebuah yg ada laman yg besar. Byk pokok and blakang rumah sgt luas. N tada! Kitrorang jumpa serai. Excited giler. Mulanya aku cam xpercaya j, sebab serai tu seciput2. Bak kata mama besar tah* kucing kering. Haha. Tapi bila bau, a’ah, mmg serai. Apa lagi, lepas nie boley masak ayam merah, masak serai, n masak lemak, bubowh serai. Yeay! Ok2 continue carik ranting.

Erm best gak process carik ranting nie. First sebab lama da xmau kepak2 ranting pokok. Siap amek kerusi lag ink reach ranting2 yg tinggi d pokok. Ju buat kagum tgk aku patahkan ranting dengan kaki. Ces! Melampau. Aku xnak ranting yg ad duri tu lukakan tangan aku. Itu pasal la.. n trick patahkan ranting dengan lutut. Erk.. lama dah kowt.

Another thing, anak jiran sebelah, india, tiba2 datang jenguk tepi pagar. Nama dy.. aku serious xreti nak sebut apetah lag ink ingat. Susah btol nama india dy. Last2 pandai plak dy ckp, sowh pggl dy Twinkle. Haha. Layan j la. Nie la detail2 selepas taaruf sedikit sebanyak dengan dy

Grade two at indoroopily state school.

Has a younger brother and he’s in prep because he knows nothing. *ini lawak*

Has lots of cousin and the cousin got more and more cousin. I just don’t know. Huaa.

Her eyes are originally beautiful since the day she was born.

Adek dy pown datang gak join chit chat ngn kitorang and seriously aku suke j layan budak tp nk layan in English. Haish such a barrier btol. Tapi dah dy excited. Aku n ju layan j la. Siap di twinkle tu dok tolong ktorang carikkan ranting lagi. Lawak btol. Problemnya bila da setel carik kayu. Aigo. Camna nk sowh budak nie balik. Blink2.. last2 aku cakap j, datang lagi next time. Skrg dah habis. Naseb la budak tu dengar cakap. Xd nak ikowt naek atas umah ke mende, kalau x jenuh. Dah la xd mnde nk jamu. Stakat epal.. haish.. nak? Nak? Pepun terhibur la jugak dengan si twinkle, dah ar cakap byk, cakap sorang2 plak tu. Mmg aneh!

Masok2 umah, alamak dah kol satu. Lagi stgh jam, wanie nk datang kelam kabut aku bersiap tapi elok j dah pki baju sume, wanie kol. Dy nk datang amek aku lepas balik epot. Teman dy anta kreta kat abg ABc (aku xingt nama dy). Ok la~ sambung lagi melahu depan laptop.

Ok wanie datang. First kitorang g isi minyak. Pastu baru anta kreta. Best la jugak. Sebb aku xnah explore area indoroopily tu. N got to go to its train station. Yang kaler biru kuning. Meriah! Dari indoroopily, satu station j ke rumah aku. Kalau nk jalan boley j. Tapi mcm ad gaya nk sesat j sebb aku xingt jalan btol2. So balik naek train. Wanie cam impress aku tau train mana nk naik, platform mana train datang. Disebabkan aku tinggal d taringa yg mmg train station sejengkal dari rumah, maka announcement train sampai pown budak2 umah aku dah ingt. Train adalah kenderaan utama.

Aku sampai umah awal. B4 4. Tapi aku still malas nk ke CLV. Aku msg dina, tnya btol ke dyorang nk masak breakfast pagi esok, lepas subuh. If yes, mmg terpaksalah aku tdo sana. Tapi dina reply, ckp nk msk malam, n kalau xnk dtg pown ok just tolong pagi2 esok time adek2 nk breakfast n i was like yes! Semestinya. So here i am. Melahu lagi..

Nafis story sal anak sedara dy yang meninggal dua hari after lahir. Sob2 sedey. Targik btol. Mintak dipermudahkan la urusan2 malahirkan zuriat d masa akan datang. Tapi kan. Aku pown lupa kenapa tbe2 kuar isu tu. Kenapa ek? Hurm..

Lepas maghrib, aku lepak2 depan komp. Aku nk usha something. Result esaimen math. Ok as expected. Argh sgt mixed feeling!

I need tumblr!

And i guess this is the end for today.

Aku xnak fikir and cuba xnak fikir.

Aku rasa nie la entri terpanjang and ter aneh aku.

Mukadimah beria ia.. pengakhiran, lesu.





selagi bernyawa kau tidak mati!

himnae fnar!

dan aku juga!



Monday, September 12, 2011

sabo jap, sket lagi!



Workload! Workload!
Even till now I'm still struggling with this !@$#@% math esaimen.

I don't know but maybe disebabkan penat settlekan esiamen cik putih xhabis lagi, akuc am serabai gila ntok dua esiamen yg sedia menanti right after aku submit esiamen cik putih.

slalunya, lepas anta satu2 esaimen, mmg aku collapse habis la for a day or two, tapi kali nie ntah.

fine, so i just finished my resources presentation. How was it?
Erk, dunnoe la. Last night, Nad (one of my group mates) said that she didn't really into our stuff. AHA! I jumped on her!

"nad!!!! aku pown rasa macam tu!!!!''
"aaaaaaaaaaa"

luckily, it was not only me who felt that way. at first I thought it might be because I had two esaimen to be submitted today and I kind of not a multitasker, able to thing of two different things in one time. naahhh

my brain just don't work up to its limit neither for math or resources. aigo~
and guess what, I am in the midst of completing my math esiamen when I post this entry.

*ah, who says esaimen through blog will make you work faster. it's still esaimen what?

My shoulder hurt. seriously hurt. I heard that if you are that stress, you will hurt some kind of nerves around that particular area. Is it? hmm.. again, dunnoe~ m a teacher not doctor.

okai, gotta proceed with my works. ah feel better for shifting from the academic to the non academic even for a second. hehe.

owh ya, another thing,

i got good news today!
big yeay!
alhamdulillah....

kihkihkihkih
semangat semangat




zetty is praying the best for her resources esaimen as well as her life.
Dear Allah, plis lead her to the right path towards you..



Saturday, August 27, 2011

mama, nak kerongsang raya!



Heee...

Tengah hari semalam, parcel dari Msia selamat tiba.

Phew, after 11 days!

lama kan? cuz gune mel udara. kalau pos express cepat la sket sampai, within a week. tapi harga pown 'boley tahanla', rm200+ for parcel yang 3kg+. makanya, kalau nk save banyak, guna la mel udara, parcel aku dalam rm90 je.

hilang jap ketensenan mencari article yang xbertahap tu bila tgk tulisan mama d kotak.
kui kui kui. =P Macam biasalah kalau da dapat parcel time2 cenggini, mesti da boley teka apa isinya.

Al confirm, baju and kueh raya!

Hepi dapat parcel sampai ngangkut balik umah pown xtrasa beratnya. *aku rasa housemates aku pown macam tu, dpt parcel tgh hari, ptg da g amek. semangat! pastu sengih2*.

So, mama bagi surat. Abah signed, mama signed, *kapal layar, haha*, pastu mama tulis Selamat Hari Raya ad bling bling. Rasa bersalah ler tu x anta kad raya~ Pape la mama, kakak layankan aja. Baek ad dari tak de langsung.

Baju raya?

Ada la..

Cakap sal baju raya kang, ingat nak raya la plak, walhal posa berbaki lagi nie.
owh! cakap sal nie, aku pown kol la mama, tanya sket2 sal baju2 tu, bila kat mana, harga brapa, and guess what, rupanya, mak cik n pak cik kastam OZ nie buang tag harga kat baju2 aku. adei, macam pelik tapi aku n mama layan gelak j la sebab xtau apa motif dyorang buang tag harga tu.

cop!

aku still rasa mama ad missing sumtin.

-
-
-
-
baju and tudung

kueh raya

contact lens

pes ayam madu

'clean anchovy'

surat..

erm...

lagi?

ad lagi nie..


owh.
hahaha

kerongsang!

mama lupa kerongsang.

mama nak kerongsang raya!!!!

*pakai tudung belit2 la pasni, xd kerongsang raya * =P



*excited sgt sampai lupa nk snap gambar parcel yg mungkin parcel terakhir dari mama b4 aku balik. owh silly me~! *



[tibe2 buang tabiat masak malam2, masak telor merah. teringin gler weyh and aku rajin sekejap sebab aku hepi. TQ mama!]









Friday, August 26, 2011

Hp tercampak jauh.


Haish..

Tetiba rasa nk menulis membuak buak.

Inilah, rasa nak berbelog xkena tempat dan masa.

Semalam kol mama,

Mama xreply.

Owh mama da xingat aku.

Tapi mama reply j. Lepas aku provoke, pura2 merajuk.

Rupanya mama bz. Everybody is coming back.

And mama kena picked up anak-anaknya..

Kesian mama. Mesti mama letih.

Abah kerja, mama kerja jugak.

Kerja amek anta ammar, hazim, hanif, fatin.

semua dah nak pulang ke kampong.

Masak ketupat lemang.

Berbuka ramai2. Meriah sangat.

Nanti aku buhsan2 kat cnie.

Message orang xreply. Kol orang xangkat.

Hp tercampak jauh,

Tangan kotor,

Xtengok hp!

Hmm im expecting those reasons and answers.

*sigh..

Nak balik kg jugak boley??

Thursday, August 25, 2011

salam perantauan





My last Eid here..

and mom kept asking when will I join those oversea students sending Eid wishes to the family at "salam perantauan'

naah...

I did send last year but it ended up just in the website. I didn't appear in the paper as expected. Quite frustrated, I think, it's no point to resend it again. *pretty emo*.

But u know, when it is your parents wish... Allah always make it easy!

Believe me!

All of a sudden, my housemate happily told us that his uncle is 'sumone' in the Harian Metro group and he would like to put our picture in the newspaper.

and I was like hah?

owh mama.
owh abah.

everything happened t0o fast!
we got our photoshoot done by friday
*this was the day which all of us, satu rumah, wore baju kurung to the class and everybody else was like 'oit! semangat raya kah?"* it is not that we dont wear baju kurung on the other day, we do but not semangat ly, satu rumah wear it on the same day =) *
sent the picture on Monday morning
and on Wednesday..

tara!

it was there!

in the newspaper..

as promised by her uncle.



my housemates and I. six of us.
soleyh-kak amar-nafis-ju-me-syeena


"mama dah kol abah, dy kata nak photo stat. nak laminate ler tu"


ok la mama, abah, I did this because you jugak.
and it is my last year here before going back this December, so kasi can la kan?

just another week before Eid. what to do?
do what you are supposed to do!





Monday, August 22, 2011

sesi kemas sawang!



Amboi.

Memang betolnya bersawang.

3 bulan!


Merajok 'lama' dengan blog and bloggers. haha emo sensorang!

Tadi, jadik tutor untuk cik mina, mengajar beliau meng 'create' blog.
Just for esaimen math which nak kena jadik lil bit creative n innovative bagai.
Makanya, aku menggunakan dua blog yg sedia ada sebagai samples.

tapi....

HAHAHAHAHAHA

dibantainya gelak ntok each entri dalam blog nie. especially yg si pdod..
mentang2 dy faham underline meaning stiap bait2 kata pengakhiran entri tersebut. CES!

and i was like.. LOR. ingatkan semua orang da tau aku pernah kebumikan cik possum.
Plus, rare ke tanam binatang yang comel mati depan rumah.. =P



*tak sabar nak tengok pe jadik ngan blog cik mina.. hehe*




cik mina berbaju merah
bersama cik sal dan cik yana, bersuka ria d Queenstown, NZ.




suke giler!




Thursday, May 12, 2011

common sense is not very common!



Common sense is not very common!

Aigo~!

Otoke? Otoke? (what should i do)


Yup! Common sense.

Aku rasa, pada umur yang dah melonjak 20+. Masing-masing dan sangat ber’ common sense.

Wah!!!! Rupanya aku SALAH!


Dalam hidup nie korang akan still encounter orang2 yang kurang common sense nye yang membawa kepada panas hati kpd korang kerana korang boley dikategorikan as boley la... fikir sal orang laen jugak.

Kalau korang pown xd common sense jugak.. hah! Mmg sesuai la sangat. Baru xd hurt feeling and all. Ye dok? Baru masing boley wat dek kat ko aku.

Allied to this, according to Zetty (2011), people ought to be considerate and tolerate whenever it involves other people in your daily life.

Tapi, kalau anda sorang2 yang xd common sense tu, haish... bawak2 la belajar. Bukan untuk orang laen. For your own sake jugak. Kenapa tidak???


Faedah2 ber’common sense:

· Have less people take back about you

· Di sukai sahabat handai, rakan taulan, sepupu sepapat, jiran tetangga dan juga...

Dah ar tu.. dua tu pown dah mencangkumi segala aspek da.

Cuntuh.

Bila disukai dan disenangi, kumpulan2 orang di atas juga akan buat baek dengan kita.. dan.

Bila orang dah buat baek ngn kita d mana2 dan pada bila2 masa, bukan ke senang hidup kita sepanjang masa.Biiznillah, Insyallah.

Erm rasanya. Golongan yang kurang common sense nie, ubatnya adalah cakap direct. Cakap direct in sense that, bgtau expectation kiter kat dy.

Macam kat skola; cikgu gtau expectation pada students~

Ye lah. Sebabkan dy kurang berkebolehan mendetect apa yang patot di buat dan yang patot di elakkan bila bersama org laen. Maka marilah bersama berganding bahu tolong gtau baek2...

TAPI!

M not that kind of person yang boley slow talk, and gtau apa yang aku nak. Especially biler aku dah mmg sakit hati rasa xbest dengan one’s attitude. Takowt2 teremo. Erk!

Makanya...pity me please~!!

Tersepit gila rasanya. Sobs! (T.T)

Aaaaa feel like screaming out aloud!


I beg you. Please. Please. And pleaseeeee

be mindful of your attitude.






Ya Tuhan. Berikanlah dia petunjuk. Amin.



Tuesday, May 10, 2011

wargh.. FRESH!


I got enough sleep last night. Alhamdulilllah.

I can even say it as ‘tido mati’ indeed.

I slept right after isyak and woke up this morning...for the subuh prayer.

And now.. I am fully awake and FRESH!

What else can I say??

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamudillah..

Saying hamdallah for everything. Owh! M really trying my best to put it into practice.


It had been such miserable for past few days.

Haa miserable in the sense that so many esaimens to be completed and submitted.

Hoho and it really didn’t favour those late doers like me!

Setereh oh!


Owh ya, and now I am at aesyah’s house.

Yerp.

And I have left Taringa for like..erm..

....Saturday, Sunday, Monday, and Tuesday!... *counting

Yes! 4days! Hoho and Taringa princesses are missing me.

*ye ke.. cam fishy j nieh*

So apekah yang aku melalut kejap bi kejap bm di pagi2 hari nie?

Owh nak cakap nye. Hepi. Esaimen dah hantar semalam.

Tapi. Jadi xhepi bila fikir esaimen semalam macam ngek.

Grrrr get rid of that esaimen!

Xnak fikir benda dah lepas.

Tengok depan tengok depan!

Banyak lagi keje nak buat

Tak ada peruntukan untuk masa menyesal ok!

Bak kata mat lutfi

Kejayaan tak akan datang bergolek! Learn from the illegal immigrant!



mat lutfi..mat lutfi. sakit perot aku dok gelak kat hang. lawak kowt.

roh binatang.. roh mak hangpa.. haha

btw, so far, aku minum itu 'roh binatang' j la. 'roh mak hgpa', blom pernah try lagi.


ok lah. nak bersiap. g woolies. bli barang. nak maen bowling. yeay!


things to do:

report jaulah

update blog

update blog

update blog

update otak *last skali. haha



Saturday, April 30, 2011

jaulah seerah

selepas sebulan.. hopefully these pictures will be a new momentum to keep updating this blog

jaulah seerah. "follow the trail"
coffs harbour. 26-28 April 2011.

from muttonbird island view


jetty drive


the big banana!


5 am in the morning!


seriously i just dont which pic should be up first.
ergh so many things to share..
plis plis..

cant i say this is just the trailer. ;)
hehe.

jaulah seerah. i learn a lot!


still, lots of sesaimens waiting. sobs ='(

Sunday, March 20, 2011

chocolate is good 4 u!



Presenting!



Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

always good for a chocoholic!


MAX says..


want this for my besday please..


chocolate fondue


strawberry dipped in cholocolate
*fav fud CT* xley bla.


optimistic trio + strawberries


tutti-frutti waffle


chocolate lick!




Tempting tak?


Tempting tak?


Tempting kan...




Hehe..

Patotnya begitulah.

Tapi t0o much of everything is not good~

Muak. Macam nak pengsan. Pening.

Chocoholics drowned in the chocolate.



oh! Bersederhana itulah yang lebeyh baik.





4 besties

19 March 2011

9.30 p.m

MAX BRENNER. Southbank, Brisbane.






p/s xleyh bayang sungai syurga. sungai chocolate! oh mau ke jannah juga!


Friday, March 18, 2011

cikgu shida! suke?


Fuh sejuk tangan.

Baru lepas ngomen dekat Hot.fm fan page di fb!


Cuba teka aku komen ap....






................





AKU KOMEN PASAL CIKGU SHIDA!!!!!!




Aku xkira! Aku dah xtahan! Biarlah dekat fb tu manusia2 dok puji dy melambung pown, aku tetap jugak nak komen.

Nekad!

Tapi aku komen berpada-pada lah. Bukan emo xtentu pasal kat situ. Adab mengomen. Biarlah di jaga.




So far, kawan2 aku, adek2 aku, family aku, xd sorang pown antara kami yg kuar statement mcm nie

Best gila cikgu Shida nie!!

Bestnya kalau ada cikgu shida nie kat skola!!

Bestnya kalau dpt kakak macam nie!!! * nie kalau adek aku sebut, mau aku kepak kepala sorang2!*



Yang ada Cuma:

Kenapa dy macam nie?

Apa yang dy fikir time wat vid mcm nie?

Dy mmg xtau malu ke?

Kenapa dy nie confident lebeyh sgt?



Wallahualam.

Aku pown xleyh nak jawab pape except wat mulot 0oo0o

Aku tak de kuasa psychic yang nak baca mind cikgu shida dan ‘kipas susah mati’ beliau.

Kalau ad, dah lama aku buat!


Jangan salah faham.

Aku xbenci cikgu shida. Aku Cuma kasihan..

Sebagai seorang perempuan. Kita wajib punya malu sebab ia perisai wanita.


Dari bertudung jadik bukak tudung. Dari nampak muka sahaja depan skrin dah develop ke berjoget.

Owh!

I seriously dun think it is funny at all.

Even my youngest 12 years old brother dislikes it. He never ask me to replay the videos.


Jap!

Aku pown bakal guru

An English teacher to be.

But still rasa xperlu sampai wat video berjoget, bermekap dan berfesyen sedemikian rupa.

Banyak lagi teaching aids yang ada di you tubes.


After all, cikgu shida is a great teacher!

Her confidence. Her creativity. I adore that. Just no more vid please.....

Kita.. orang Islam.

Ada dos and don’ts.

Siapa tetapkan?

Allah the all mighty!

Nak lawan hukumnya?

Ad bran?

Dats y I don’t laugh at your vids.

kamu sedara seagama saya dan dengan itu saya malu untuk kamu.

i promise not to do it again!


Di saat aku menulis entri nie, kak mar, ju dan nafis baru je kluar rumah untuk ke klas.

Memang kitorang akan kluar paling lewat 45 minit b4 klas if xde kereta and kena naek public transport. Tunggu tren. Naek tren. Tunggu bas. Naek bas. Tunggu kaki. Naek kaki. Pastu sampai..

Dan aku...

Erm

Aku...

Aku xpergi kelas.

*mengecilkan diri*



Atas alasan:

1) sakit kepala kowt

2) outfit tak kena

3) xsempat breakfast sedap

4) berkabung dengan pemergian Pdod

5) kelas jauh, block Z



hee..canggih tak reasons?

Frankly, I am not a good mud today. It is not aku ‘perajakan’ sangat mud aku tu tapi biler datang feeling berat giler macam nie, aku memang rasa xbest lah.

Kalau aku ke klas pown, baru seminit lecturer bukak mulut, aku dah off task. Lecturer sowh diskus, aku terkebil2. Dy sowh jot down several points, aku p conteng2 buku dan dy bg rehat 10 minit, aku rasa macam nak lari balik!

Owh tidak! Tidakkkk!!!

To pretend that you are actually learning for almost 3 hours is like the hardest thing to do.

Macam cicak telan kapur dah rasanya muka tu.

Lagi satu, time aku lapar giler, memang muka akan transparent habis! Tengok orang pown dah rasa nak makan sebab aku memang jenis xleyh tahan lapar lama2. Perut koman

Eh!

Kesimpulannya, aku start hari aku dengan sumtin yang xbaek which tak ke kelas. Huhu

Please...hari ini sahaja!

Janji!

Ok lah, aku nak make full use of my 3 hours. Malas nak g tdo balik even kepala dah macam ad giant rock. Berat semacam! Alang-alang dah bangun, baek wat keje kan. After all, I believe there must be reasons why Allah give me this feeling today. The feeling of extreme laziness!

Eh serious la. Tengok la nanti. Once I have figured out the ‘reasons’, I will tell you guys!

p/s muka transparent: whatever your feeling is, memang leyh detect through your facial expression. Cuz, it is transparent that people can see through it! In simple words, xreti kaver muka! =P

Thursday, March 17, 2011

bye bye Pdod! si Possum kecil.


Siang tadi.. sebelom ke klas, ternampak seekor possum mati depan pagar rumah.

Anak possum kuning.

(possum kuning yang susah nak jumpak kat cnie. slalunya kat Tasmania j banyak. sekali, dah dapat tengok, mati la pulak. huuuu)

Comei..

Disebabkan tengah rushing, aku xsempat nk pergi jenguk Possum kecik tu. Just dapat jeling2 manja je masa keluarkan kereta, takowt2 terlanggar possum tu. Kang sudah jatuh ditimpa tangga lak, dah la mati, d gelek2 pulak si possum tu.

Tak ke kesian..

-

-

-

-

-

Pulang dari kelas:

Si possum masih di situ.

Diam dan kaku!

Kesian.. kesian sangat..

Possum tu sangat comei which aku xleyh nk resist dr pegang dy.

Yerp. Aku pegang la. Bangkai xbangkai. Cute kowt~

Lagi pown, possum tu xberdarah. Itu yang xgeli sangat aku nak pegang.

At last aku decide nak tolong tanamkan je possum tu.

Xbest tengok dia tersadai kat situ lama2.

Kang mak possum jumpak anak possum mati, meroyan lak dy.

Haaa tu yang aku tak nak sebenarnya! *alasan*


dah di ubah ke tepi jalan


kepala dy penyek, kne gelek


alat menggali. xd cangkul lor..


Pdod dah nak di kebumikan. sorry Pdod, kubur kamu xdalam, tanah situ xbest!


Pdod in memory!
puas hati dpt semadikan kamu!



Huhu.. i named this lil possum, Pdod.

Kenapa Pdod??

Haha suke hati ler.

Macam sesuai je. Possum-pdod. Pdod-possum.

Kih kih kih

Apa- apa pown Pdod. Walaupun hanya sekita bersama Pdod, aku masih teringat-ingat si comei nie sampai sekarang. Mcm ada attachment. *chewah*. Attachment dengan possum mati

Dan walaupun Pdod xsempat nak melihat aku dengan mata zahirnya, it’s ok lah. As long dapat buat baek ngn si possum to the end.

Semoga bertemu di syurga ye Pdod.

=)



p/s bacakan yaasin tok Pdod yer.



Wednesday, March 16, 2011

byron bay trip


ok quick update about the byron bay trip last saturday.
the weather was upside downs. kejap hujan. kejap panas gi**.

first, we went up the hill. *naek bas* curam nak ma*i! naseb xtinggi maner.
sampai pening kepala- kepala. maybe sebb lama xnaek bas same.

owh the view is breathtaking. blue see and sky. green hill. what else do you want??

mentadabur alam seketika. alam ciptaan Tuhan yg cun melecun!

=)


the light house. the very old one.

the crew!


me, k.amar and ju.


nice isn't it?


ada dolphin, tapi dari atas nampak kecik cam semut.
so no dolphins capltured (T.T)
*rasa cam nk terjun, buat2 lemas, tgk dolphin nak selamatkan ke x? haha*


after enjoying the view, we spent almost three hours at the byron bay town.
an old town with lots of swimming suite and accessories sold there.
owh ya! and the people!
walking here and there. half naked!

mak aih... macam satu town tu tempat mandi.
again. omputih~ what do you expect??

hah?
mana pic dyorang??

hoho.. ini bukan blog sexy mexy yer.
no pic. full stop!

-nak tgk datang snirik-


btw. i ended up having headache for two days after the trip.
guess it was because the very hot day.
besides. the trip was full with sleeeeeeeeepppppppp

pergi-balik-at town. sume aku tdo! *sakit kepala*

another thing is...

the nobbies still the best
for me


Sunday, March 13, 2011

i feel bad

I feel bad

for complaining this and that

for saying nasty things

and for hating you in silence!


I feel bad

For reluctant to help

For refusing to join

And for avoiding the people!


I feel bad..

Wednesday, March 9, 2011

the 'awesome' internet and 'incredible' washing machine!


Finally!

The internet is in Taringa

After almost 3 weeks!

Yg silly nyer, internet connection actually, dan bleyh dpt if only kitorang tau yang router tu dah skali ngn moderm.

Ceyh...

So the first night with the internet at home was very..erm..

Ju: searching for points for her coming forum

k.amar: facebuking..checklist school visit requirements

nafisah: bahagia bersama cter and lagu2 korea

soleyh: ????

dok d bilik belakang sorang2. Mystery betoi~ haha

me: hee rahsia.. buat apa yang patot..

well, baru first day ada internet dah bikin kecoh!

Soleyh tanpa sedar dan ragu-ragu, dah ‘hack’ fb aku!

Siap, post status lagi, yg xtahan nye g tag aku skali, the owner of the fb..

Biler dah tersedar baru berkejar-kejaran ke ruang tamu nak mintak maaf, kitorang yg asalnyer blurrrr nie sakit perot2 gelak.

Soleyh salah log in fb aku di sebabkan aku sendiri yg xsign out fb time guna d laptop dy.

Apa lagi, bila soleyh ingt tu fb dy, dy tag la aku dlm status yg dy post.

Sampai budak cohort pown prasan and ingt aku da over excited sampai tag diri sendiri.

No wonder la komen aku tidak berbunyi aku.

Faham?

Tak pe la. Soleyh actually tak de la hack fb aku pown!

Owh ye. Dan mesir basoh pak arab yg super ‘best’ tu dah rusak.

Akhirnya~ Tamat jugak riwayat beliau.

Jadi.

Taringa princesses were happy for the internet even though it is ridiculously slow! and cried for the broken washing machine.

Biasalah suka duka datang silih berganti. Iye dok?

=P

Syeena dah start survey mesin basoh di gumtree.

Owh duit...........

tiada dlm gambar. nafis n soleyh.
will introduce them later.



p/s - boley update blog slaloooooooooooooooooooooo =D


Monday, February 21, 2011

the first 5 days!


5 days since I arrived in Brisbane


New house in Taringa

One word to describe it. Lovely!

Syukur teramat, rumah tak kena banjir. So everything is in a very good condition. Plus, bekas tuan rumah, Dr. Nazir, sangat baik hati. Menolong itu dan ini. Agar kami biasa dengan perkara2 yang perlu dibiasakan di situ. Day by day, kelengkapan rumah makin sempurna. Thanx to pak cik Arab garage sale yg menjual wardrobe besar bagak + single bed + toto yg best + washing machine + vacuum. Fuh! Hampir semuanya di angkut dari dia.

I like whe he said “ you can trust me because I am a Muslim”

Hope I can trust all Muslims like I trust you t0o!


Brisbane

Teruja melihat kesan-kesan banjir yang hampir siap dibersihkan dan ngeri bila tahu air ‘hilangkan’ rumah dan tenggelamkan pokok. Padang jadik tasik, Shell and traffic light juga hilang. Dah tahap darurat! Luckily I wasn’t here on that time. Owh ye, air sungai Brisbane pown masih keruh warnanya, tidak sehijau gelap seperti biasa. *boleyh membayangkan betapa dahsyatnya banjir tempoh hari*

Summer is not yet end. Walaupun Malaysia, suhunya tidak jauh beza dari Brisbane, tapi Brisbane tetap juara. Panasnya membahang! Rasa melekit satu badan. Macam nak mandi beribu kali sehari tapi mim alif lam sin. Hehe.. Baru panas dunia nie. Allah. Allah. Dan hari nie, setelah setengah hari berpanasan, Brisbane di landa ribut. Kilat dan hujan lebat. Agaknya hujan begini dahsyatlah yang boley banjir satu Queensland.


CLV

used to live here for one year. yakni tahun lepas. tapi pindah kluar since rent dy mahal sangat. 820 oz dollar per month. so, hari ini bertandang ke CLV untuk meeting group dan bermalam di sini *nak pulang ke Taringa agak jauh. Well, from my observation CLV pown still the same. I mean the people. Pagi petang siang malam party~ Begitulah mat salleh, tidak nampak tujuan hidup. kesian~


Friends!

Friends never fail to cheer me up! Mereka seperti biasa! Supportive dan selalu mengingatkan yang hidup ini masih jauh perjalannya. Sama-sama mencari keredhaanNya. Owh saya sayang kawan2 saya! Haha Tambah-tambah hari ini, mengisi perut dengan masakan mereka. Dari satu rumah ke satu rumah aku ketuk, pastu boley makan. =D Dah di jemput. Xkan nak menolak~ Naseb ada kawan-kawan d CLV, kalau x, ntah kat mana la kami nak bergather gather dan bersosial bersama. Thanx korang!


Feeling!

Getting better! Kalau hari pertama sampai aku blur, xleyh terima kenyataan. Rindu rumah setengah mati, sekarang dan mula berpijak di bumi yang nyata. Plus, banyak lagi kerja dan tanggungjawab yang menanti. Sudah berlalu waktu tidur bak kata Fadhilah. Ai Ai kapten!

*ala kalau aku nanges air mata darah pown bukan ada masa nak balik Malaysia sambung cuti kan? ;)


some breathtaking views on my way back to brisbane.




gold coast!

an 8 hours journey.
9.40 pm (msia) - 7.50 a.m (aussie)



Saying goodbye to beloveds would never be easy. I miss my family badly.